Jongeren tussen de 12 en 16 jaar drinken en roken minder. Ze zijn daarentegen wel meer lachgas gaan gebruiken. Ook de e-sigaret wordt meer gebruikt. Dat blijkt uit het onderzoek Jeugd en riskant gedrag van het Trimbos-instituut.

Het aantal dagelijks rokende jongeren is gehalveerd van 6 naar 3 procent. 23 procent van de jongeren heeft ervaring met roken, dat was eerder nog 33 procent.
De kinderen kopen wel vaker een e-sigaret, of gebruiken een waterpijp. ‘Dat moeten we goed in de gaten houden’, zegt staatssecretaris Martin van Rijn. ‘Als dat uit de klauwen loopt, grijpen we in.’

Minder drinkers, wel veel bingers
Het aantal jongeren dat tussen 2011 en 2015 ooit heeft gedronken is fors gedaald, van 66 naar 45 procent. Opvallend is dat 17 procent van de drinkende jongeren hun drank krijgt van ouders, broers of zussen, of vrienden. 70 procent van de jongeren heeft in de afgelopen maand op één avond vijf of meer glazen alcohol gedronken.

Lachgas onschuldig? Laat me niet lachen
1 op de 12 jongeren heeft al eens lachgas gebruikt. Het gas wordt gezien als een onschuldig middel, maar kan wel degelijk voor kortstondig zuurstoftekort in de hersenen zorgen. Er is nog te weinig bekend over de risico’s van regelmatig kort zuurstoftekort, dus daar moet meer onderzoek naar gedaan worden vindt het Trimbos.

Geen spelletje
Veel jongeren zijn dagelijks online actief, toch lijkt de groep die hier problemen van ondervindt relatief klein. 3 procent van de jongeren stelt problemen te hebben door gamen (sociale problemen, slaaptekort, te weinig aandacht voor school) en 8 procent als gevolg van overmatig gebruik van sociale media.
 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...