Minder drinken door sms’jes

Een sms-programma dat ervoor zorgt dat jongeren minder alcohol drinken blijkt erg succesvol te zijn.

Het programma is de eerste in zijn soort. Jongeren die over het algemeen erg veel drinken en zelfs verwondingen overhouden werden vergeleken met een ‘controle groep’ en een ‘zelf-monitorende’ groep. De positieve effecten waren zes maanden na het programma nog te zien.

‘Het is niet duur om aan veel-drinkende jongeren een sms’je te sturen. Dit programma kan een grote impact hebben op de gezondheid van jongeren, vooral op lange termijn,’ aldus de leider van het programma Brian Suffoletto. 

Het programma duurde 12 weken, in deze tijd werden 765 jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud ontslagen van de eerste hulp door te veel alcoholgebruik. De ‘controle groep’ ontvingen geen sms’jes. De ‘zelf-monitorende’ groep kregen een sms’je  op zondag met de vraag hoeveel zij hadden gedronken. De laatste groep ontving een volledig programma. Het begon voor hun met een sms’je op donderdag met de vraag wat zij in het weekend van plan waren. Ze vroegen hen ook wat ze ongeveer wilden gaan drinken en waar hun grens lag. Vervolgens kregen zij ook een sms’je op zondag met de vraag of zij zich aan de afspraak hadden gehouden. Hierbij kregen zij ook feedback die gericht was op het verminderen van hun alcoholgebruik.

Degene die reageerden met het antwoord ‘dat ze inderdaad te veel hadden gedronken’ kregen via sms positieve steun. Zes maanden na afloop van de proef bleek dat 12% van de jongeren uit de laatste groep veel minder dronk. De ‘controle’ groep en de ‘zelf-monitorende’ groep dronken nog steeds even veel als voorheen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...