Minder misdaad door alcoholverbod in Zuid Afrika

De misdaadcijfers in Zuid Afrika zijn door de lockdown en het verbod op alcoholverkoop in verband met corona gedaald.

In de eerste week van de lockdown werden 94 moorden gepleegd, tegenover 326 moorden in dezelfde week een jaar geleden. Het aantal roofovervallen op huizen en bedrijven daalde met 80 procent. Dit heeft te maken met een strenge lockdown, maar ook met het verbod op de verkoop van alcohol. Voornamelijk het moordcijfer heeft te maken met het alcoholverbod. De meeste moorden worden namelijk gepleegd in kroegen in townships, waar onder invloed ruzies uitbreken en escaleren.

Beter luisteren
De alcoholindustrie heeft de regering opgeroepen de maatregel te schrappen, omdat ze hun omzetten sterk zien dalen. Maar de verantwoordelijke minister 'grapte' dat hij deze maatregel het liefst voorgoed zou aanhouden, omdat de misdaadcijfers zo sterk verbeteren.
De regering hoopt met het verbod op de verkoop van alcohol dat inwoners nuchter blijven en zich daardoor beter houden aan de andere maatregelen zoals afstand houden. Het overmatig alcoholgebruik is hoog in Zuid Afrika, het land staat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in de top vijf van de zwaarste drinkers per wereld.

Meer verboden
Ook op Sint Maarten is sinds afgelopen weekend een tijdelijk alcoholverbod ingevoerd. De regering nam die maatregel omdat het aantal gevallen van huiselijk geweld tijdens de lockdown bleek te stijgen.

Datum 15-04-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.


Reageer reacties (0)
LEES MEER...