Minder verslaafden in kliniek

Het aantal verslaafde patiënten dat wordt opgenomen in een kliniek is gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Nederlandse klinieken.

Vorig jaar waren er ongeveer zeven procent minder verslaafden dan in 2014. Vooral het aantal jongeren is gedaald. Leon de Leijer, communicatiemedewerker van Novadic-Kentron, zegt dat het komt doordat dat de overheid streeft naar ambulante zorg. ‘Het adagium is tegenwoordig dat we alleen een klinische opname doen als het noodzakelijk is en echt niet anders kan. Dat is bij ons een belangrijke reden dat er minder verslaafden worden opgenomen.’

Volgens Ruud Rutten, directeur van Tactus verslavingszorg, heeft de daling te maken met verandering in financiering. Door aanpassing van het eigen risico vinden mensen minder goed de weg in de zorg. Daarnaast is veel jeugdzorg afgelopen tijd naar de gemeenten gegaan. Rutten zegt ook dat er veel geïnvesteerd is in een vroege aanpak van de verslavingsproblematiek. Maar hij is bang dat de verandering in de jeugdzorg zorgt dat jongeren uit zicht raken. Gemeenten moeten dit tegengaan.

Alcohol
Alcohol blijft in Nederland de grootste verslaving. Bijna de helft van de mensen in de verslavingszorg zijn alcoholverslaafd. Dit blijkt uit Kerncijfers Verslavingszorg van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem. Hoewel het aantal hulpvragen in de verslavingszorg afneemt, blijft gebruik zorgelijk. GGZ Nederland wil daarom meer aandacht voor alcoholverslaving en de risico’s die het met zich meebrengt.

Datum: 15/09/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...