Misbruik medicatie leidt tot onveilige seks

Tieners die misbruik maken van andermans voorgeschreven medicatie hebben vaker onveilige seks, dat blijkt uit een onderzoek van the Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten.

Volgens de onderzoekers is dit gedrag zeer zorgwekkend aangezien deze tieners risico lopen op een fatale dosis of verslaving.

Moe Gelbart, een psycholoog die gespecialiseerd is in alcohol en chemische afhankelijkheid: ‘Tieners gebruiken liever medicatie op recept aangezien dit makkelijker te verkrijgen en goedkoper is. Ze komen aan deze medicijnen via vrienden of familieleden.’

Voor het onderzoek werden meer dan 29.000 tieners gevraagd een enquête in te vullen. Ze moesten antwoord geven op de vraag: ‘Hoe vaak heb je een voorgeschreven medicijn ingenomen zoals Ritalin, Xanax, Ativan, OxyContin, Vicodin of Adderall  zonder voorschrift van een arts?’ Over de personen die aangaven dat ze dit deden, kon het volgende geconcludeerd worden:

  • 26 procent was op jonge leeftijd al seksueel actief

  • 14 procent gebruikte geen condoom tijdens de laatste keer dat ze seks hadden

  • 32 procent van de tieners gebruikte drugs of alcohol voordat ze seks hadden

  • 45 procent had meer dan vier verschillende sekspartners gehad

 

Volgens Gelbart hebben tieners behoefte aan spanning en fysieke stimulatie, maar zien zij niet in wat voor gevolgen dit risicovolle gedrag kan hebben. ‘Wanneer er medicijnen in het spel zijn, wordt de kracht om te oordelen of iets goed is of niet aangetast waardoor tieners risicovolle beslissingen nemen zoals het hebben van onveilige seks.’ Gelbart vindt dat er meer seksuele voorlichting op scholen moet worden gegeven om dit gedrag te voorkomen: ‘Zulk gedrag kan namelijk ook leiden tot problemen op school, gezondheidszorgen, zwangerschap, soa’s en een slechtere reputatie.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...