Mogelijk nieuwe behandeling tegen anorexia

Anorexia zou mogelijk behandeld kunnen worden door magnetische pulsen naar bepaalde delen van de hersenen te sturen. ‘We hebben dringend nieuwe behandelingen nodig, want twintig procent van de mensen met anorexia sterft te vroeg’, zegt onderzoekster Jessica Mcclelland van het King’s College in London.

Voor het onderzoek zijn 60 mensen met anorexia blootgesteld aan eten. Ze moesten kijken naar een video waar men ‘fastfood’ eet, zoals chocolade en chips. Er werd gekeken naar de reacties van het brein voor en na de magnetische pulsen.  De pulsen gaan naar het gedeelte van het brein waar keuzes worden gemaakt die verbonden zijn met zelfregulering, waar ook de problemen opduiken van anorexia. Symptomen en beslissingen werden gelijk voor en na het zien van eten gemeten, twintig minuten later en 24 uur na de behandeling. 49 van de 60 mensen voltooiden de studie.

De pulsen voelen aan als kleine tikjes tegen het hoofd. De behandeling is veilig, relatief pijnloos en volgens de onderzoekers zijn er vrijwel geen ernstige bijwerkingen. De resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat anorexia met deze behandeling zou kunnen verminderen. ‘Hoewel de bevindingen slechts een trend waren, is er een duidelijke verbetering van de symptomen en de besluitvorming na slechts één sessie. Met een grotere steekproef en meerdere sessies zouden de effecten  nog sterker zijn,’ aldus Mcclelland.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...