Naasten van verslaafden hebben hulp nodig

Partners en kinderen die in hun kring te maken hebben met mensen die met verslavingsproblemen kampen, hebben meer hulp nodig. Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan met het doel om beter inzicht te krijgen in de belasting die volwassen naasten ervaren. Het onderzoek is gedaan in vergelijking met NEMESIS-2, een studie naar psychische aandoeningen onder de Nederlandse bevolking.

Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de naasten te maken had met psychische klachten in de afgelopen maand. 47 procent ervoer matige psychische klachten en 48 procent ervoer dat in hevige mate. Terwijl dit bij de Nederlandse bevolking slechts 19 procent (matig) en 2 procent (hevig) was. Dit verschil werd ook uitgedrukt in het werkverzuim. De medemens van verslaafden verzuimden gemiddeld 12,7 werkdagen tegenover 3,3 van de algemene bevolking. Verder werd er geconstateerd dat deze mensen veel vaker vrouwen waren. 87 procent was vrouw en 50 procent was man.

Het onderzoek was voor een project van Verslaafd aan Jou. Verslaafd aan Jou is een samenwerkingsproject van het Trimbos-instituut en de stichting Coke van Jou. Deze samenwerking heeft als doel naasten van verslaafden hulp en informatie te kunnen bieden.

Datum: 22/12/2016

 

Reageer reacties (1)

Jelle Schottelndreier(28. december 2016)

87+50=137% dus 37% van de naasten was dubbelgender?

LEES MEER...