STAP (het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid) maakt zich ernstig zorgen over de toename van mensen die onder invloed rijden. Wim van Dalen - directeur van STAP - wil dat er meer gecontroleerd wordt tijdens de feestdagen, dat is volgens hem namelijk het beste preventiemiddel.

Dit jaar zijn er meer mensen aangehouden voor het rijden onder invloed dan andere jaren, dat is volgens Van Dalen zorgelijk omdat er niet meer controles waren dan andere jaren. Ook is het aantal verkeersongevallen waarbij drank en drugs in het spel waren de afgelopen vijf jaar verdubbeld. 2,6 procent van de uitgedeeld boetes in 2022 waren voor mensen die onder invloed waren van alcohol.
Een ander knelpunt is dat cijfers over aanhoudingen van mensen onder invloed onder één categorie vallen. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen drank en drugs. Als die informatie bekend is kan er beter beleid worden gemaakt, aldus Van Dalen.

Campagnes
Buiten handhaving pleit STAP ook voor betere campagnes, volgens het instituut is de Bob-campagne niet effectief genoeg, het creëert geen kennis. ‘Het gaat verder dan alleen rijden met alcohol op, het is ook slecht voor je gezondheid,’ zegt Van Dalen.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...