Uit recent onderzoek van de Universiteit van Columbia, in New York, blijkt dat er een sterk verband is tussen nicotinegebruik, drankmisbruik en cannabisgebruik. Het onderzoek is gehouden onder meer dan vijftigduizend minderjarigen van verschillende opleidingsniveaus.

De studie is gebaseerd op de resultaten van de Monitoring the Future-enquête. De gegevens kwamen uit 2017 tot 2019 en liet de hoeveelheid en soort middelengebruik zien van minderjarigen. De onderzoekers keken naar het verband tussen nicotinegebruik (roken, vapen, of beide) en cannabisgebruik. Hieruit bleek dat jongeren die roken, ruim acht keer meer wel eens cannabis zouden willen roken dan jongeren die niet roken. Bij jongeren die alleen vapen is dat twintig keer zo veel en bij jongeren die vapes en sigaretten roken is dat ruim veertig keer zoveel.

Binge-drinken

Er is ook een sterk verband aangetoond tussen binge-drinken en nicotinegebruik. Zo hebben jongeren die zowel roken als vapen bijna 37 keer meer kans om meer dan tien keer te binge-drinken dan jongeren die niet vapen en roken. De definitie van binge-drinken is minstens vier glazen voor vrouwen en vijf glazen voor mannen op een dag.

Voorlichting en preventie

De wetenschappers van de universiteit zijn bezorgd. ‘Hoewel de algehele gezondheidsrisico’s van vapen lager zijn dan van roken, zijn vapes nog steeds schadelijk voor minderjarigen. Vooral omdat de gevolgen op lange termijn nog onbekend zijn. Onze resultaten geven aan dat vapen geen op zichzelf staand gedrag is, maar sterk verbonden is met ander middelengebruik die ook erg schadelijk zijn voor jongeren, zoals alcohol drinken’, zegt hoofdauteur van het onderzoek Noah Kreski, van de Universiteit van Columbia. De onderzoekers hopen dat er beter toezicht komt op het middelengebruik van jongeren in Amerika en dat nicotinegebruik in die leeftijdscategorie door middel van preventie en ondersteuning wordt afgebouwd. Ook zou er volgens hen reclamebeperkingen moeten komen en nationale voorlichting.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...