Niet drinken is gezond

Een maand geen druppel alcohol aanraken is hip. In Engeland kennen ze #dryjanuary, Nederland volgt nu met IkPas. Ondertussen worden we doodgegooid met lichamelijke voordelen van niet of minder drinken. Voordelen die wij natuurlijk allang kennen, maar soms is het fijn ze weer even zwart op wit te zien.

 • Je lever herstelt zich
  De lever beschikt over het vermogen zichzelf te herstellen. Maar dan moet ie daar wel de kans voor krijgen en dat krijgt ie niet bij dagelijkse alcoholconsumptie. Wél als je stopt met drinken. En daarmee verlaag je het risico op leverziektes dus drastisch.

 • Dag ziektes
  Niet drinken is niet alleen een feestje voor je lever, het vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, overgewicht en vroegtijdig sterven door alcohol gerelateerde ongelukken.

 • Je valt af
  Niet dat afvallen een doel op zich moet zijn, maar je haalt al geen calorieën meer uit alcohol. Bovendien zet alcohol aan tot meer en vetter eten. Behalve dat je er lichamelijk dus wat beter uit gaat zien, is het ook gewoon gezonder.

 • Doornroosje in tha house
  Dat je door alcohol beter slaapt is een fabel. Goed, misschien val je sneller in slaap omdat je gedronken hebt, maar het helpt de nachtrust op zich aan gort. Je slaapt lichter, onrustiger en komt niet in je REM-slaap, die je wel nodig hebt om indrukken te verwerken.
  Niet drinken is dus beter. Je slaap is je dankbaar.

 • Je wordt blijer
  Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die veel drinken over het algemeen somberder zijn dan mensen die niet of minder drinken. Een al aanwezige depressie wordt versterkt, maar ook kan alcohol voor depressieve gevoelens zorgen.

 • Je straalt
  Door alcohol verbreden je bloedvaten waardoor er meer bloed door de huid stroomt. Het resultaat is vaak een rode, wat pafferige kop. Als je stopt met drinken, heeft je huid daar ook baat bij.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...