Nietjes in je maag

Voor mensen die een maagbandje overwegen, is er een alternatief bedacht. Vanaf 2012 is er een nieuwe experimentele methode om een maagverkleining toe te passen. Bij de zogeheten gastroplicatie komt geen mes aan te pas.

Snijden in de buik gaat namelijk vaak gepaard met complicaties die later optreden. In Nederland hebben inmiddels zeventien mensen de gastroplicatie ondergaan, waarvan geen één patiënt klachten kreeg na de operatie.

De procedure is simpel: instrumenten gaan via de mond, keel en slokdarm naar de maag. Daar wordt aan de binnenkant van de maag een afsluitkapje gezet, waardoor dat gedeelte vacuüm wordt gezogen. Het stukje maagwand plopt in de vorm van een plooi door de zuiging naar binnen. Vervolgens wordt daar gewoon… een nietje ingezet! De nietjes worden daar waar de hongerhormonen zitten, geplaatst. Hierdoor worden deze afgebroken.

Met ongeveer tien nietjes is de gastroplicatie een feit. Het gevolg is minder eetlust en een sneller verzadigd gevoel. Over een à twee jaar hopen de onderzoekers om de gastroplicatie voor een groter publiek op de kaart te kunnen zetten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...