Nieuwe minister voorstander verplichte anticonceptie

Hugo de Jonge, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is voorstander van verplichte anticonceptie voor mensen met een verslaving.

De Jonge is van mening dat het recht van de ouder om kinderen te krijgen ten koste gaat van het recht van het kind om veilig op te groeien. ‘Moeders met een verslaving brengen in de eerste maanden van de zwangerschap onherstelbare schade aan het ongeboren kind toe’, zei hij afgelopen april tegen het AD.

Hij reageerde hiermee op een succesvolle proef waarbij zo’n 141 kwetsbare, Rotterdamse vrouwen vrijwillig anticonceptie gebruikten. De proef was een vervolg op eenzelfde onderzoek in Tilburg waar ongeveer 86 procent van de deelnemers anticonceptie kreeg. De oud-wethouder is echter van mening dat het verplicht zou moeten zijn omdat ‘sommige vrouwen de noodzaak van anticonceptie ontkennen als onderdeel van hun probleem’.

Medisch ethicus Gert van Dijk van artsenfederatie KNMG noemde het voorstel vorig jaar ‘onwenselijk, onhaalbaar en niet effectief’. De federatie is dan ook tegen de verplichte anticonceptie voor verslaafde ouders.

Datum: 24-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...