Nieuwe moeders na vijf jaar weer op oude drinkniveau

Tegen de tijd dat een jongste kind vijf jaar is, zijn de meeste moeders terug op het drinkniveau van voor de zwangerschap. Bij vaders is er weinig tot geen verandering in het drinkpatroon.

Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, gepubliceerd in het Drug and Alcohol Dependence Journal, waarbij 4000 Australische en Nieuw-Zeelandse mensen zijn gevolgd in hun tienerjaren, als twintiger en als dertiger.

Bingedrinken
Vijftien procent van de moeders met een jongste kind van vijf jaar of ouder, heeft in de afgelopen zeven dagen aan bingedrinken gedaan (vijf of meer glazen alcohol tijdens één en dezelfde gelegenheid). ‘De meeste moeders met een kind jonger dan een jaar nemen een korte time-out, maar het blijft niet zo’, aldus hoofdonderzoeker Dr Borschmann. ‘Tegen de tijd dat hun jongste kind vijf is geworden, zijn de meeste moeders teruggekeerd naar het drinkgedrag van hun pre-moederschap.’ Bij mannen werd er bij de overgang naar het ouderschap weinig verandering gezien in het drinken.

Boodschap
Volgens Boschmann is dit onderzoek een mooie aanleiding voor politici en gezondheidsprofessionals om mensen aan te sturen hun alcoholgebruik op langere termijn te verminderen. ‘Als ze er twaalf maanden in slagen, dan kan het ook langer. Minder drinken heeft zowel voordelen voor de ouder, als voor het kind.’

Datum 06/03/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...