Novadic-Kentron bezuinigt verder

Novadic-Kentron, de verslavingszorginstelling in Noord Brabant, voert nieuwe maatregelen door om de organisatie weer financieel gezond te maken. Het personeelsbestand zal met 50 fte krimpen en te duur vastgoed wordt af gestoten.

Dat betekent dat onder andere het voormalige Damianenklooster in Sint Oedenrode, waarin nu de jeugdkliniek Kentra24 is gevestigd in de verkoop gaat. ‘Wanneer het klooster is verkocht, wordt de klinische zorg voor jongeren ook ondergebracht bij onze hoofdvestiging in Vught’, vertelt communicatieadviseur Leon de Leijer. 

Meer oorzaken
Eerder in Lef Magazine vertelde bestuurder Walter Tibosch al over andere oorzaken van financiële problemen binnen de verslavingszorg. Dat speelt nu nog mee: veranderingen in de wet, meer ambulante behandelingen en minder klinische opname, mogelijke terugbetaling aan zorgverzekeraars omdat verwijsbrieven door die veranderingen achteraf niet blijken te kloppen, enzovoorts. Ook vertelde hij dat zorg alleen vergoed wordt als de cliënt gezien is door psychiaters of klinisch psychologen. ‘Die waren en zijn onvoldoende voorhanden in de sector, dus die moeten opgeleid worden. Daarbij is het aantal cliënten dat afhaakt in de beginfase, nog voordat ze zo’n medisch specialist hebben gezien, groot. Alle zorg die dan al geleverd is, wordt dus niet vergoed.’

Voorzichtig positief
De organisatie blijft voorzichtig positief. Zo kan het personeelbestand inkrimpen zonder gedwongen ontslagen, en het bedrijf streeft er naar zelfstandig te blijven werken. Maar een samenwerking met andere partijen wordt niet uitgesloten, als uiteindelijk blijkt dat dit de continuïteit van de zorg kan garanderen.

Datum: 02/12/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...