Overgewicht verlaagt de levensverwachting met minimaal een jaar. Dit kan oplopen tot tien jaar bij ernstige obesitas. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet Medical Journal.

In totaal werden gegevens van bijna vier miljoen volwassenen verspreid over vier continenten verzameld. Het is het grootste dataonderzoek naar overgewicht en sterfte ooit. 'Deze studie laat zien dat overgewicht en obesitas geassocieerd worden met het risico op vroegtijdige dood', zegt hoofdauteur van het onderzoek Emanuele Di Angelantonio van de Universiteit van Cambridge tegen het AFP. Mensen met overgewicht leven gemiddeld een jaar korter en mensen met matige obesitas ongeveer drie jaar. Bij ernstige obesitas schiet dat omhoog. 'Dan komt het erop neer dat je een kans van één op twee hebt dat je voor je zeventigste overlijdt,' aldus Di Angelantonio. Daarbij lopen obese mannen drie keer meer risico op een voortijdige dood dan obese vrouwen.

Hadden alle mensen met overgewicht een gezond BMI, dan zouden één op de vijf voortijdige sterfgevallen in Noord-Amerika voorkomen kunnen worden, één op de zes in Australië en Nieuw Zeeland, één op de zeven in Europa en één op de twintig in Oost-Azië. Verder waarschuwen onderzoekers dat zwaarlijvigheid zich snel verspreidt over de wereld. Het hoge sterftecijfer in Noord-Amerika wordt daarmee de standaard voor de rest van de wereld.

Datum: 15/07/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...