Het obesitasmedicijn Saxenda kwam is sinds een klein jaar op de markt. Maar door fouten bij de toelating van het medicijn hebben veel meer mensen dan berekend het medicijn gekregen.

Het medicijn helpt mensen met morbide obesitas afvallen. Patiënten met een bmi van 40 of hoger of een bmi van 35 en onderliggende ziekten (hart- en vaatziekten of artrose) komen in aanmerking voor Saxenda. Ze moeten daarnaast ook een speciaal leefstijlprogramma volgen. Er was berekend dat er in het eerste jaar zo’n 250 gebruikers van het medicijn zouden zijn, maar zesduizend mensen kregen uiteindelijk het medicijn voorgeschreven.

Volgens het Partnerschap Overgewicht Nederlands is er verwarring ontstaan tussen de twee leefstijlen, een gewone (gli) en een intensieve (gli+) leefstijl. Bij gli+ krijgen patiënten bijvoorbeeld ook cognitieve gedragstherapie. En gli wordt uit de basisverzekering vergoed, gli+ niet. Alleen mensen die gli+ volgen komen in aanmerking voor het medicijn, maar bij de toelating van het medicijn is die plus weggevallen. Hierdoor kwamen beide groepen in aanmerking voor het medicijn. ‘Er is gekeken naar het aantal patiënten dat aan gli+ meedoet of daarvoor in aanmerking komt. Dan kom je uit op veel lagere aantallen’, zegt Karen Freijer, manager van PON. Het beleid is inmiddels aangepast. Mensen met de gli-levensstijl komen pas na een jaar in aanmerking met Saxenda.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...