Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar alcoholvrije drank. Om te kunnen bepalen of alcoholvrije drank een positieve of negatieve invloed heeft, zou er volgens expert Carmen Voogt van het Trimbos instituut moet dit meer onderzocht worden.

Twaalf procent van de Nederlandse volwassenen drinkt maandelijks alcoholvrij bier. In de wet staat dat alcoholvrij bier maximaal 0,1 procent alcohol mag bevatten. Volgens Carmen Voogt, onderzoeker bij het Trimbos-instituut, is dit gevaarlijk voor mensen die in herstel zijn. Voor mensen zonder alcoholisme heeft alcoholvrije drank wel een positieve kant, stelt Voogt. Het is een positieve ontwikkeling als volwassenen ervoor kiezen om de alcoholvrije variant te kiezen tijdens een situatie waar ze normaal gesproken wel alcohol drinken. Maar volgens het Trimbos-instituut zijn er nog niet genoeg onderzoeken gedaan naar het gebruik van alcoholvrije drank: wordt het echt als vervanger gebruikt van alcohol, of komt het boven op het normale alcoholgebruik?  Dit blijkt uit de Kennisagenda Alcoholpreventie van het Trimbos-instituut, hierin worden vragen rondom alcohol en alcoholpreventie op een rij gezet.

Risico’s

Reclame die gemaakt wordt voor alcoholvrije drank, met vaak dezelfde merknaam als de alcoholhoudende variant, zorgt volgens Voogt ervoor dat de drempel voor alcohol drinken lager wordt. Ook is de smaak van alcoholvrij bier bijna hetzelfde als dat van normaal bier, waardoor jongeren sneller gewend raken aan de smaak en ook makkelijker over zullen stappen op bier met alcohol. Door deze risico’s is het volgens Voogt moeilijk te bepalen of alcoholvrije dranken als vervanging worden gebruikt voor alcohol, als opstap of als aanvulling op het normale alcoholgebruik. Voogt roept andere onderzoekers op om hier meer onderzoek naar te doen. Volgens haar is dit noodzakelijk om te kunnen bepalen of alcoholvrije drank een positieve of negatieve ontwikkeling zijn.

Reageer reacties (3)

Avaneg(01. juli 2023)

is duur en niet te zuipen....

qtAVWfZNX(02. augustus 2023)

IcwSsZiXKpdv

eVWbBXpcjJfxAirS(02. augustus 2023)

KAuqJTNQtCnB

LEES MEER...