De Universiteit van Twente (UT) start met de ontwikkeling van een digitaal programma waarbij mensen thuis kunnen ontwennen van verslavende middelen. Dit doen ze in samenwerking met het Radboud UMC.

De UT benadrukt het belang van in een vertrouwde omgeving te kunnen ontgiften. Mensen met een verslaving zouden met detox@home thuis dat traject kunnen volgen. Het programma is nu nog in de ontwikkelingsfase. De onderzoekers Joanneke van der Nagel (UT) en Arnt Schellekes (Radboud UMC) zijn momenteel in gesprek met patiënten, behandelaars, onderzoekers, zorgverzekeraars en technologiebedrijven om het programma zo goed en volledig mogelijk te maken. Op het platform is er plek voor zelfreportage, telemonitoring van ontwenning, communicatie met behandelaars en Ehealth-interventies.

Voor de ontwikkeling van detox@home krijgen de onderzoekers een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). De ontwikkeling van het programma zou druk van de zorg kunnen wegnemen. In tijden van tekorten in de zorg acht de NWO dat van groot belang.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...