Alcoholgebruik door vrouwen vóór de zwangerschap kan al voor veranderingen zorgen in het gezicht van kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC Rotterdam. De resultaten zijn belangrijk omdat afwijkingen in het gezicht een duidelijke aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen bij kinderen.

Voor het onderzoek werd het alcoholgebruik onder zwangere vrouwen onderzocht. De onderzoekers verdeelden hen in drie groepen. De eerste groep bestond uit vrouwen die voor en tijdens hun zwangerschap geen alcohol dronk, dit was de controlegroep. De tweede groep bestond uit vrouwen die alleen vóór de zwangerschap dronk en stopte toen ze zwanger werden. De derde groep bestond uit vrouwen die zowel vóór als tijdens de zwangerschap dronk. Het gaat hier om een lichte hoeveelheid alcohol, ongeveer een klein glaasje wijn per week. Bij de kinderen van de vrouwen die alcohol dronken, vóór en/of tijdens de zwangerschap, waren gezichtsafwijkingen aan te tonen. De kinderen hadden een leeftijd van negen of dertien jaar. Volgens de wetenschappers is dit het eerste onderzoek dat het verband van alcoholgebruik vóór de conceptie aantoont. Het onderzoek toonde ook aan dat de kenmerken vooral zichtbaar waren bij de groep van negenjarigen, bij de groep van dertienjarigen waren de kenmerken minder geworden. 

Gezondheidsproblemen voorkomen

De gezichtsafwijkingen kunnen een duidelijk symptoom zijn van bijvoorbeeld foetaal-alcoholsyndroom, een door alcohol-veroorzaakte hersenaandoening is. De kenmerken kunnen dus met de leeftijd afnemen, maar dit betekent niet dat de gezondheidsproblemen ook afnemen. ‘Het is mogelijk dat naarmate een kind ouder wordt en andere omgevingsfactoren ervaart, deze veranderingen afnemen. Maar dat betekent niet dat het effect van alcohol op de gezondheid verdwijnt. Het is dus van cruciaal belang om te benadrukken dat er geen vaststaand veilig niveau van alcoholgebruik tijdens, en dus zelfs vóór, de zwangerschap is’ zegt professor Gennady Roshchupkin, leider van de studie. De meest voorkomende verschijnselen zijn een korte wipneus, een gedraaide kin en een vouw in de binnenste oogplooi.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...