Ook overmatig alcoholgebruik in Nationaal Preventieakkoord

Naast roken en overgewicht wordt nu ook overmatig alcoholgebruik toegevoegd aan het Nationaal Preventieakkoord. Dat laat CU-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Blokhuis begon vorig jaar met gespreksrondes over de invulling van het Preventieakkoord. Hierin worden samen met onder andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars, sportverenigingen, gemeenten en patiëntenorganisaties, afspraken gemaakt over een gezonder leven.

‘Ik ben er van overtuigd dat we de risico’s van problematisch alcoholgebruik voor onder andere onze gezondheid sterk onderschatten. Daar mogen en kunnen we als samenleving niet van wegkijken’, aldus Blokhuis.

Mogelijke voorstellen

Tijdens gesprekken over het akkoord kwamen verschillende mogelijke maatregelen naar voren: prijsmaatregelen, verminderen van verkooppunten, doelgerichte campagnes, beperken van reclames, het aanmoedigen van een sportcultuur zonder alcohol en meer aandacht voor alcohol in de zorg en op school.

Welke voorstellen daadwerkelijk een plek krijgen in het Preventieakkoord is nog niet bekend. In de aankomende maanden wordt er verder gepraat over de invulling van het akkoord.

Alcohol en risico’s

Alleen al het drinken van 1 glas alcohol per dag verhoogt het risico op borstkanker. Meer drinken dan dat leidt tot hogere risico’s op beroerte, diabetes, leveraandoeningen en andere soorten kanker.

06/02/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...