Op naar volwaardig herstel in 11 tips

Deel één van de rit in herstel zit erop. Clean en nuchter! Nu door, op naar een volwaardig leven in herstel. Maar hoe? Wij zetten 11 tips op een rijtje.

1. Jij hebt de hoofdrol
Het maakt niet uit of je terug moet naar die ene topfunctie, drie kids moet voeden of je zieke moeder moet verzorgen. Als je herstel niet op de eerste plaats zet, komt er van de rest ook niet veel terecht. Dus: zet jezelf en herstel op nummer één.

2. Doe wat je tijdens je behandeling is aangeraden
Maak een lijstje met onveilige situaties die (voor jou) het risico op terugval verhogen (bijvoorbeeld verveling, isolatie of oude gebruikersvrienden) of zoek een sponsor.

3. Maak babystapjes
Focus op de korte termijn: one day at a time. Bepaal piepkleine doelstellingen en behaal ze. Dat kan beginnen met drie maaltijden per dag eten. Bouw daar je dagindeling omheen. Houd het simpel. Één afspraak per dag is in pril herstel meer dan genoeg. Beschouw deze periode als een tijd waarin je voorzichtig vertrouwen opbouwt. Vertrouwen in jezelf en het vertrouwen van anderen in jou.

4. Houd een grote opruiming (maar begin ook hier klein)
Ruim je huis op en maak het overzichtelijk. Is het te veel werk? Begin met één kamer of verdieping. Een opgeruimd en fris huis zorgt voor rust in je hoofd. Ligt er nog een hele stapel (ongeopende) post? Werk die weg, lees desnoods twee stukken post per dag. Bij een grote opruiming hoort ook het geordend houden van je directe leefomgeving: je auto, koelkast, badkamer, etc…

5. Begin iedere dag opnieuw met goed voor jezelf te zorgen
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Goede zelfzorg is een manier om jezelf met respect te behandelen. Als je respectvol met jezelf omgaat, dan anderen dat ook met jou. Daarnaast zorgt een goede zelfzorg voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Goede zelfzorg betekent ook ongezonde relaties uit de weg gaan. Dat hoeft niet alleen die relatie te zijn met die foute man of vrouw. Er bestaan ook ongezonde vriendschappen en destructieve relaties met familieleden.

6. Stick with the winners
Winnaars zijn niet per se succesvolle mensen met een topcarrière. Het zijn ook mensen die goed in herstel zitten, gemotiveerd zijn en een positieve levenshouding bezitten en uitstralen. Vraag hen waar nodig om hulp en blijf je met hen omringen.

7. Vraag om hulp
Andermans hulp is essentieel. Heb je zucht? Bel je sponsor of een fellow. Ga iets ondernemen: wandelen of op visite. Dipje? Praat erover. Voel je je alleen? Bel een vriend. Bel ook als je je wél goed voelt. Je verlaagt hiermee de drempel om te bellen als het niet goed met je gaat.

8. Verander je houding
De slachtofferrol is verleden tijd. Durf je angsten onder ogen te zien: pas dan krijg je weer regie over je eigen leven. Denk er niet steeds aan hoe moeilijk het gaat worden. Als je een bepaald voornemen hebt – wat het ook is -, voer het dan uit zonder uitstel. Doe datgene waar je het meest tegenop ziet, meteen aan het begin van de dag. Ook al lukt alles niet meteen, je krijgt er wel positieve energie van.

9. Maak een bucketlist
Wat zou je graag met je leven willen doen, maar was tot nu toe nooit gelukt? Op een bucketlist hoeven niet alleen maar realistische zaken te staan, integendeel! Hoe gekker hoe liever. Maar maak ook een lijst van realistische wensen en verlangens. Je zult zien dat in herstel veel meer mogelijk is dan je ooit had gedacht.

10. Voel, voel, voel
Je brein moet weer leren op een gezonde manier om te gaan met tegenslagen of blijdschap. Sta bewust stil bij slecht nieuws en ga na wat het met je doet nu je nuchter bent. Voel je je verdrietig, angstig of nerveus? Dat is niet erg, het is fijn om te merken dat ook deze gevoelens weer overgaan. Bedenk dat iedere dag die je langer nuchter bent, je brein zichzelf herstelt.

11. Deal met stress
Er is een ‘stressoplossing’ die we als verslaafden allemaal kennen: gebruiken. Het is belangrijk om te weten welke andere mogelijkheden er zijn om spanning, angst en nervositeit tegen te gaan. Besteed aandacht aan stress en wuif het niet weg.. Eenvoudige manieren om stress tegen te gaan zijn lichamelijke oefeningen, meditatie, mindfulness, hobby’s, voldoende slaap en gezond eten.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...