Opleidingsniveau beïnvloedt keuzes (gezond of ongezond)

Hoogopgeleiden hebben gemiddeld een gezondere levensstijl dan laagopgeleiden. Mensen die samenleven met iemand die hoog opgeleid is, maken ook gezondere keuzes. (Dit bericht is gerectificeerd op 12/07/2018).

Sociologen van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten het verband tussen gezondheidsgedrag en opleidingsniveau in Nederland. Hoogopgeleiden bleken gemiddeld minder te roken, meer te bewegen, meer groente en fruit te eten en minder overgewicht te hebben dan laagopgeleiden. Ook de partners van hoogopgeleiden hebben een gezondere levensstijl.

Alcohol
Hoogopgeleiden drinken regelmatiger alcohol dan laagopgeleiden; de hoeveelheid consumpties die zij daarbij drinken zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Jonge vrouwen, hoog- en laagopgeleid, drinken minder regelmatig dan mannen. Het verschil in regelmatig alcoholgebruik is het grootst tussen hoogopgeleide vrouwen van 46 tot 70 jaar en hun laagopgeleide leeftijdgenoten.

Gewicht
Overgewicht komt veel vaker voor onder  laagopgeleiden dan onder hoogopgeleiden. Daarbij combineren laagopgeleiden vaker verschillende ongezonde gewoontes met elkaar. Hoogopgeleiden stapelen vaak gezonde gewoontes.

 

10/07/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...