Ouders kopen drank voor minderjarig kind

Jongeren onder de achttien kopen minder alcohol, maar ze drinken het evengoed nog.
Ze krijgen drank van vrienden of van hun ouders. 54 procent van de jongeren dronk afgelopen jaar alcohol, in 41 procent van de gevallen waren de ouders bereid om drank te kopen voor hun kroost. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Van Rijn.

Van Rijn is blij met het verminderde koopgedrag van jongeren, het geeft ook aan dat er in horecagelegenheden en supermarkten veel strenger wordt gecontroleerd. Van de 14 en 15-jarigen kocht 1 procent afgelopen jaar wel eens alcohol. Vier jaar geleden was dat 9 procent. Bij 16- en 17-jarigen daalde het percentage behoorlijk van 79 naar 10 procent. Volgens jongeren zelf is het sinds de verhoging van de alcoholleeftijd inderdaad moeilijker geworden om aan alcohol te komen.

Het is voor Van Rijn geen verrassing dat jongeren nog steeds drinken. Dat ze alcohol krijgen van hun ouders of oudere vrienden 'is een bevestiging dat de sociale normverandering nog niet voltooid is'. Wat Van Rijn betreft blijft de NIX18 campagne, die zich ook op ouders richt, dus nog gewoon bestaan.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...