Poll: Gaat dit te ver?

We stuitten op een campagne van een modefotograaf tegen anorexia. Hij photoshopte een catwalkfoto onder een foto van een groep gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Winter 1943 vs. winter 2013 is het onderschrift van de foto.

Met de campagne wil fotograaf Adi Barkan anorexia de wereld uithelpen. In een interview vertelt hij: 'Als jonge fotograaf verkaste ik ooit naar Parijs. Het waren de hoogtijdagen van graatmagere, minderjarige modellen, de 'junkie-chique'-look. Ik deed mee aan die vreselijke hype en adviseerde modellen die al gevaarlijk mager waren dat er best nog een paar kilo af kon.'
In 2007 bracht hij het Israelische model Hila Elmaliach, met wie hij veel had samengewerkt, naar het ziekenhuis. Ze had anorexia en stierf op 34-jarige leeftijd.
Sindsdien strijdt Barkan voor een ander schoonheidsideaal.

Het spotje waarin hij modellen vergelijkt met holocaustoverlevenden zorgde voor ophef in Israël, maar Barkan wil mensen wakker schudden. 'Ons beeld van het vrouwelijke lichaam is gigantisch verstoord geraakt. Ik schreeuw om een wereld te veranderen die ik helaas zelf mede heb gevormd.'

De foto is schokkend en kan triggerend zijn, daarom plaatsen wij hem niet.
Mocht je hem toch willen zien, klik dan hier.

Wat vind jij? Is dit een goede manier om 'de wereld wakker te schudden' of anorexia de wereld uit te helpen? Of is het zinloos en gaat het te ver?

Reageer reacties (3)

Wil(09. maart 2016)

Waar slank overgaat in mager wordt het lelijk. Als je een grens overgaat. Net zoals met alle versavingen. Het is een verslaving als je de fatale grens over gaat. Anorexia is verslaafd zijn aan niet-eten. De foto is confronterend. Alleen de kleding bedekt nog de naakte waarheid.

jacq(10. maart 2016)

het is idd een schokkende foto, maar ik ga niet oordelen over wat fotograaf wel en niet kan doen om haar punt te maken.

 Artistieke vrijheid is een groot goed.

 ik heb daarbij wel schokkendere foto's gezien waar et dit onderwerp betreft.

Greet(10. maart 2016)

Ik heb de foto niet bekeken. Niet nodig. Als het idiote beeld van wat mooi is nu eens gaat veranderen door de campagne van Adi Barkan is het "gecontroleerde" eten van de modellen niet meer nodig!  Wat tegenwoordig als "mooi" beschouwd wordt, was ten tijde van de holocaust hartverscheurend "lelijk". Zinvolle campagne dus!!!

 

LEES MEER...