Het kabinet wil dat Nederlanders gezonder gaan leven, dus zullen de accijnzen op ongezonde dingen gaan stijgen. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in de Miljoenennota. De prijs van een pakje sigaretten valt daar ook onder. De komende jaren wordt roken dus weer duurder.

In april 2023 zal de prijs van een pakje met twintig sigaretten verhoogd worden met 1,22 euro. Dit komt dan uit op een gemiddelde van negen euro per pakje. In 2024 stijgt dit verder naar tien euro. Ook de shag wordt duurder. In 2023 zal men hier zeventien euro voor moeten betalen en in 2024 wordt hier twintig euro voor gevraagd.

Stimuleren
De nieuwe prijzen werden al eerder bepaald in het Nationaal Preventieakkoord, maar zijn nu dus ook bevestigd tijdens Prinsjesdag. Met deze prijsverhoging wil het kabinet mensen stimuleren om te stoppen met roken.

Stapsgewijs
De hogere prijzen ontstaan door het stapsgewijs verhogen van de tabaksaccijns. De verhoging gaat pas in april in, zodat verkopers de mogelijkheid hebben om hun voorraad op te maken en daarna de accijnslabels te vervangen. Wanneer dit gebeurd is, zal er dus meer betaald moeten worden.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...