Prinses Victoria praat over eetstoornis

Het Zweedse hof maakte er in 1997 al geen geheim van dat kroonprinses Victoria van Zweden gezondheidsproblemen had. In aanloop naar haar 40ste verjaardag op 14 juli praat ze voor het eerst ronduit over die moeilijke periode in een documentaire van de Zweedse zender TV4.

Victoria pakte haar eetstoornis aan toen ze de overgang maakte van de middelbare school naar de universiteit. ‘Ik moest mijn evenwicht terugvinden. Ik moest mezelf en mijn grenzen leren kennen, en me niet constant druk opleggen’, vertelt ze voor de camera. Toen ze 18 werd, begon Victoria meer en meer haar ouders, koning Carl Gustav en koningin Silvia, in koninklijke opdrachten bij te staan. Dat legde haar druk op die ze op dat moment niet goed aankon. De kroonprinses stelde - na aandringen van haar ouders - even haar universitaire studies uit en volgde therapie in de VS, ver weg van de schijnwerpers.

‘Het draait niet altijd om problemen van buitenaf. Anorexia kan iedereen overkomen, niet alleen jonge meisjes maar evengoed jongens. Het heeft tijd nodig en het doet verschrikkelijk veel pijn’, aldus Victoria. 'Professionele hulp krijgen is heel belangrijk voor me geweest. Gewoon leren om gevoelens onder woorden te brengen, grenzen te stellen en mezelf niet tot het uiterste te pushen, wat ik altijd deed. Ik wilde altijd meer doen en meer zijn dan ik kon.' Amerikaanse therapeuten wilden dat Victoria haar problemen niet alleen mentaal aanpakte. Ze moest ook fysiek aan de slag, waarna ze in 2002 fitnessinstructeur Daniel Westling leerde kennen Het koppel is intussen al 7 jaar getrouwd.

Datum: 06/06/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...