Recensie: Amerikaans zelfhulpforum

Elkaar online motiveren om niet te drinken, dat is het motto van de site https://www.reddit.com/r/stopdrinking/ .

Meer dan 30.000 alcoholisten hebben elkaar in deze zelfhulpgroep gevonden en steunen elkaar om te stoppen met drinken of om minder alcohol te nuttigen. Het forum is opgericht door (grotendeels) verslaafden in herstel, zij werken echter niet met de 12 stappen.

De insteek van de site is duidelijk: ‘Er is niet maar één manier om te stoppen met drinken, voor iedereen werkt het anders. Op deze site weet niemand van elkaars omstandigheden af en niemand kent elkaar. Het enige wat jij kan doen, is iemand anders helpen door jouw ervaringen te vertellen.’

Zodra je een account hebt aangemaakt , kan je reageren op berichten en die zelf plaatsen. De reacties die onder de geplaatste berichten staan, zijn vrijwel alleen maar positief. Men stimuleert elkaar op dit forum écht om zo door te gaan en goed bezig te blijven. Ook is er een chatroom, virtuele boekenclub en nog meer.

Leuk aan deze site is dat je bij iedereen, inclusief jezelf, kan zien hoeveel dagen iemand nuchter is. Het bereikte aantal nuchtere dagen wordt weergeven in een geel sterretje naast de gebruikersnaam. Helaas is de vormgeving niet bepaald overzichtelijk of uitnodigend: geen kleuren, opmaak, plaatjes of leuk lettertype.

Ook jammer dat er op de site geen professionals beschikbaar zijn om om hulp of advies te vragen. De site geeft dit wel aan en adviseert om in ernstige gevallen de dokter te bellen. Maar ook deze mededeling valt lichtelijk weg door de manier waarop de site is vormgegeven.

Daarnaast ben je anoniem op de site: geen foto, echte naam of leeftijd. Fijn als het als zelfhulpgroep werkt, maar de site doet daardoor  niks om het taboe op verslaving te doorbreken.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...