Roken is niet meer stoer

Roken onder jongeren blijkt niet meer zo ‘stoer’ en ‘populair’ te zijn als het ooit was. Er zijn tegenwoordig zelfs ‘blindrokers’, rokers die hun verslaving verbergen voor anderen. Dat meldde het NRC donderdag.

Zij gingen op bezoek bij ’t Hooghe Landt College in Amersfoort. De school heeft een rookvrij schoolterrein. Zij spraken een aantal rokende jongens: ‘Er wordt als roker toch een beetje op je neergekeken, veel mensen zien het als iets doms.’ Volgens hen rook je niet meer om erbij te horen. ‘Er zijn zelfs jongeren die het verborgen houden voor hun vrienden, die worden blindrokers genoemd.’

Deze verandering is ook te zien in de laatste cijfers van het Trimbos Instituut (2014), daaruit bleek dat het aantal rokende jongeren in de jaren ervoor flink is gedaald. In 2008 rookte nog 16 procent van de jongeren uit de leeftijdscategorie 10 tot 18 jaar. In 2014 was dit gedaald naar een percentage van 9 procent. Veel jongeren begonnen met roken op het schoolplein, maar vanaf 2020 zullen alle schoolpleinen rookvrij zijn.  

Eindspel Tabak

Begin deze week kwam de SEO Economisch Onderzoek –in opdracht van de Stichting Eindspel Tabak- met een rapport naar buiten over de totale kosten van roken. Hieruit bleek dat de gezondheidszorg voor rokers duur is. Het roken van tabak kost de samenleving tussen de 21,2 en 43,3 miljard euro.

Jelmer Krom van Eindspel Tabak vraagt zich af of de rookvrije schoolpleinen zullen leiden tot een rookvrije generatie: ‘Wij denken dat het zeker helpt als mensen niet in het zicht staan met sigaretten. Dan zijn ze toch een uithangbord voor tabak.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...