Roken verdriedubbelt het risico op psychoses

Chemische toevoegingen in tabak geven een hoger risico op aandoeningen zoals bijvoorbeeld schizofrenie en psychoses. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het King’s College in Londen.

De onderzoekers analyseerden de resultaten uit 61 eerdere studies waaraan zo’n 15.000 rokers en 273.000 niet rokers deelnamen. 57 procent van de mensen met een psychose rookte. Bovendien bleek dat rokers gemiddeld een jaar eerder problemen kregen dan niet-rokers.

Eerder werd juist gedacht dat mensen met dergelijke aandoeningen nicotine juist meer als zelfmedicatie gebruikten, maar nu stelt Dr. James MacCabe juist: ‘Uit onze bevindingen blijkt dat roken serieus moet worden genomen als mogelijke risicofactor voor het ontwikkelen van een psychose.’
Zijn collega onderzoeker Professor Sir Robin Murray van het Instituut Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen vult aan: ‘Een te grote hoeveelheid dopamine is de best logische verklaring die we hebben voor onder andere schizofrenie. Het is mogelijk dat het verhogen van het dopaminegehalte, door de blootstelling aan nicotine, een oorzaak is voor het ontwikkelen van een psychose.

Eerder werd er al een link gelegd tussen cannabis en genetisch kwetsbare mensen als het gaat om het ontwikkelen van een psychose. Er is langere termijn studie nodig om de relatie tussen dagelijks roken of sporadisch roken en de ontwikkeling van dergelijke stoornissen te onderzoeken.

 

Reageer reacties (1)

Ellen(15. juli 2015)

interessant maar ik kan uit het stukje tekst niet opmaken dat het het risico verdriedubbelt. Zou er graag meer over weten!

 

LEES MEER...