Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een onderzoek gestart naar hoeveel ondersteuning er is om meer plekken rookvrij te maken, vooral op plekken waar veel kinderen komen. In totaal deden er 900.000 mensen mee aan het onderzoek, verspreid over 33 Europese landen.

Gezondheidswetenschapper en onderzoeker Nienke Boderie zegt dat het belangrijk is om meer rookvrije ruimtes te maken zodat kinderen minder snel zullen gaan roken. ‘Rookvrije ruimtes beschermen niet alleen tegen meeroken, maar geven kinderen ook de boodschap mee dat het niet normaal is om te roken. Op dit moment zijn er nog steeds te veel plekken waar kinderen mensen zien roken’, zegt Boderie. De onderzoekers zeggen dat er al een groot draagvlak is voor een rookverbod in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, horeca en andere openbare plekken. Maar antirookmaatregelen in parken, speeltuinen, schoolpleinen, auto’s en andere plekken waar kinderen aanwezig kunnen zijn, is volgens de onderzoekers ook erg belangrijk.

Stappen ondernemen

Uit de resultaten blijkt dat de 33 landen het met de wetenschappers eens zijn. ‘De belangrijkste uitkomst is dat de steun voor meer rookvrije ruimtes en zones gemiddeld minimaal vijftig procent is. Als het gaat om plekken waar kinderen vaak komen, ligt dat nog een stuk hoger. Zo’n 86 procent van de mensen zijn bijvoorbeeld voor rookvrije auto’s als er kinderen inzitten’, zegt Boderie. In Nederland is de steun gemiddeld nog iets hoger dan in andere landen. Zo’n negentig procent is voor rookvrije auto’s. Boderie en de andere onderzoekers vinden dat het nu aan de politiek is om iets te doen met deze informatie. In achttien andere Europese landen is het bijvoorbeeld al verboden om te roken in de auto, in Nederland zou dit verbod ook moeten komen. Volgens de onderzoekers zouden sportparken, speeltuinen en schoolpleinen gemakkelijk rookvrij gemaakt kunnen worden.

Reageer reacties (4)

NlMKzZsLWxDBaPv(20. juni 2023)

mbUBNrLip

tPZXTrKFRfc(20. juni 2023)

EcfbHBGhl

hMmdGsWeOXkuzgi(27. juni 2023)

nTMNrKzPh

jeXKJmvWx(27. juni 2023)

vJMGiyKP

LEES MEER...