In de kroeg of restaurant mag niet meer gerookt worden, maar gaat dit ook het geval zijn op het terras? Horecakenner Wouter Verkerk denkt van wel.

In New York is het al verboden om te roken op het terras, in parken en op stranden. Verkerk denkt dat het niet lang zal duren voordat het terras in Nederland ook een rookverbod kent. ‘Steeds meer klanten vragen naar een rookvrij terras, ze vinden het vies om in de rook van een ander te zitten. Ook op het terras is roken steeds moeilijker houdbaar.’ Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen denkt daar hetzelfde over. ‘Niet roken is de norm geworden. Roken is niet meer van deze tijd. Het wordt steeds minder geaccepteerd, ook in de buitenruimte.’

Voorlopig is de roker nog welkom op het terras, maar organisaties als het Longfonds en Clean Air Nederland kijken verwachtingsvol naar initiatieven van particuliere ondernemers. Het Longfonds richt zich momenteel op rookvrije schoolpleinen; Clean Air Nederland bereidt rechtszaken voor om roken in de privésfeer aan banden te leggen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...