Signalering alcoholproblematiek

Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek heeft de Handreiking (Vroeg)signalering Alchoholproblematiek gepubliceerd. Het document laat zien op welke manier alcohol schade kan aanrichten in het lichaam en kan artsen helpen in de bestrijding hiervan. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch wordt hier al mee gewerkt.

De handleiding bevat een instrument dat een inschatting kan maken van het alcoholgebruik van patiënten. Ook is er een stroomdiagram, dat professionals helpt bij behandeling en verwijzing. Het document brengt in beeld op welke manier alcohol schade aan het lichaam toebrengt. Beroertes, neurologische stoornissen, kanker, hoge bloeddruk, hartziekten, postoperatieve complicaties en geestelijke problemen zijn bekende gevolgen van alcoholgebruik.
 
Enorme uitdaging
Maag- darm en leverarts De Jonge van het JBZ laat aan vakblad Medisch Contact weten dat hij hoopt dat de aanpak kan dienen als voorbeeld. Alcoholproblematiek is een enorme uitdaging, omdat je het in je eentje niet kan oplossen. Het plezier in je werk neemt alleen maar toe als je dit in een team kan aanpakken. We hebben een paar heel mooie successen behaald met mensen die hun leven nu een stuk beter op de rit hebben.’

 

Reageer reacties (2)

EyYWPJCNqregu(12. december 2020)

XvgMZnSRlYq

hnIMtLTcKx(12. december 2020)

CNudMvGZx

LEES MEER...