Slokdarmkanker vaak te voorkomen

Een op de drie gevallen van slokdarmkanker is te voorkomen door een gezond gewicht te behouden en weinig tot geen alcohol te drinken. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het was het grootste onderzoek naar slokdarmkanker tot nu toe.

Uit het onderzoek blijkt dat overgewicht sterk in verband staat met kanker in het slijmvlies bij de verbinding tussen de slokdarm en maag. Het drinken van alcohol verhoogt juist het risico op kanker in het bovenste deel van de slokdarm.

Voor het onderzoek werden wereldwijd 46 studies geanalyseerd. De studies bevatten gegevens van 15 miljoen mensen, bij 31.000 van hen werd slokdarmkanker geconstateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen gemiddeld 3,3 op de 100.000 personen slokdarmkanker. Nederlanders en Belgen lopen met een tweede en vierde plaats op de ‘wereldranglijst’ nog groter risico. Volgens het onderzoek is ongeveer 34 procent van het aantal gevallen van slokdarmkanker te voorkomen door een gezond gewicht en beperking van alcohol inname.

Datum: 09/08/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...