Spuiten en snuiven niet meer strafbaar in Ierland

Ierland gaat haar drugsbeleid veranderen. Het gebruik van drugs als heroïne, cocaïne en cannabis zal er niet langer strafbaar zijn.

Daarnaast zal het land ook speciale ‘injectieruimtes’ in gaan richten waar verslaafden zichzelf in veilige omstandigheden kunnen injecteren met heroïne.

Volgens de Ierse minister van Volksgezondheid, Aodhán Ó Ríordáin, moet het beleid ervoor zorgen dat drugsverslaafden niet langer meer ten schande worden gemaakt, ze moeten juist effectief geholpen worden. De minister benadrukt wel dat deze verandering niet betekent dat drugs legaal wordt. De drugshandel en distributie blijven illegaal. De gebruikers worden alleen voortaan niet meer vervolgd voor hun verslaving.

‘Ik ben er rotsvast van overtuigd dat er een verschuiving moet plaatsvinden in de manier waarop we naar druggebruik kijken als we de cirkel willen doorbreken en drug- en alcoholverslaving willen aanpakken’, aldus Ó Ríordáin. Hij laat weten dat de injectiekamers klinisch gecontroleerde omgevingen zijn die ertoe moeten leiden dat men zich niet zal blootstellen aan nog meer risico’s. De eerste injectiekamer zal worden geopend in Dublin, de ministers hoopt op meerdere ruimtes in onder andere Cork, Galway en Limerick.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...