Het Erasmus Medisch Centrum is begonnen met haar proefbevolkingsonderzoek naar longkanker. Het onderzoek bestaat uit 26.000 mensen die roken en dus een verhoogde kans hebben op longkanker. Dit onderzoek is het leven in geblazen om zo effectief mogelijk te scannen.

Volgens Carlijn van der Aalst - coördinator van het onderzoek - moet dit onderzoek bijvoorbeeld aantonen of het veilig is om iemand bij wie de eerste scan geen afwijking heeft, twee jaar te laten wachten tot de volgende. Momenteel laten modellen zien dat de risicogroep jaarlijks gescand moet worden. Met de druk die momenteel op de zorg ligt is dat een enorme opgave.

In 2021 kregen er in Nederland 14.720 mensen de diagnose longkanker. 10.072 mensen stierven aan de ziekte. Als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er een aanzienlijke kans om langer in leven te blijven. De longen hebben geen pijnreceptoren, daarom hebben mensen met longkanker in het begin vaak geen klachten. Vandaar dat scannen van zo’n groot belang is.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...