Stations over 2 jaar rookvrij

ProRail wil dat alle stations over twee jaar volledig rookvrij zijn. De organisatie, die eigenaar is van de 400 Nederlandse treinstations, krijgt namelijk veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken rondom de daarvoor bestemde plekken.

Met een volledig rookverbod wil ProRail zijn verantwoordelijkheid nemen, dat zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. ‘Zo komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers. Iedereen moet op het station kunnen verblijven, zonder in de rook van een ander te staan.’ De woordvoerder geeft verder aan niet te willen wachten tot het kabinet zo’n landelijk totaalverbod gaat instellen met het Nationaal Preventie Akkoord.

Voldoende draagvlak
Vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen reageren gemengd. Zo vindt het FNV dat het treinpersoneel ergens moet kunnen roken, maar dat het perron inderdaad niet kan achterblijven als andere publieke ruimtes ook rookvrij zijn. De NS pleit voor voldoende draagvlak onder reizigers en personeel. De ministeries van VWS en Infrastructuur staan achter het streven van ProRail, net als reizigersvereniging Rover. Zij steunen het besluit omdat niet-rokers meer last ondervinden van de rook, dan rokers van het rookverbod.

31/07/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (1)

Cees van Weerd(31. juli 2019)

Rookzuilen staan op treinstations zó gedecentraliseerd dat je er een flinke wandeling voor over moet hebben. De (doorgaans verslaafde) roker neemt die moeite kennelijk... Anti-rookmaffiosi (ex-rokers blijken veelal de ergsten te zijn) kunnen daar ver uit de buurt blijven. Gaan drinkers in herstel straks óók aandringen op het verbieden van terrassen bij cafés? Tijd voor een detox-programma voor notoire klagers! Én een hulpcursus voor hun naasten. 

LEES MEER...