In Nederland is kanker doodsoorzaak nummer één. De lijst wordt aangevoerd door Longkanker, want dit zorgt jaarlijks voor het grootste aantal sterfgevallen. Uit onderzoek blijkt dat in 2011 meer mensen aan longkanker zijn gestorven dan aan borst-, prostaat- en darmkanker samen. Toch pompte KWF Kankerbestrijding vier keer zoveel geld in onderzoeken naar borstkanker. Een van de oorzaken is het stigma. Lonkanker wordt gezien als een ‘keuze’ omdat de ziekte wordt gelinkt aan rokers en roken is volgens velen een vrije keuze. Om dat etiket te veranderen namen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker het initiatief om portretfilmpjes te laten maken. Daarin zijn negen (ex) rokende personen met longkanker te zien.

Maar 9 maanden te leven
De longartsen willen met de filmpjes geen angst aanjagen. De  Kanter hoopt dat de filmpjes zorgen voor meer acceptatie en meer zichtbaarheid van de ziekte. Het beeld is volgens haar nu te zwart/wit: ‘We willen met de filmpjes absoluut geen mensen bang maken. Maar feit is, dat mensen met longkanker gemiddeld nog maar negen maanden leven. En toch is er in verhouding met andere vormen van kanker weinig aandacht voor de ziekte. Longkanker is geen keuze. Dat stigma moet verdwijnen. In Amerika is het zo erg, dat wanneer mensen de diagnose longkanker krijgen zij de ziekte volledig voor hun omgeving verborgen houden, omdat de schaamte te groot is.’

Roken is geen keuze
Ook het feit dat longkanker veelal bij rokende mensen voorkomt is volgens De Kanter geen argument om de nadruk altijd daarop te leggen: ‘Als iemand longkanker heeft wordt altijd gevraagd of die persoon rookt, maar iemand met baarmoederhalskanker wordt ook niet gevraagd of ze vaak seks heeft gehad. Daarnaast wordt gezegd dat roken een keuze is. Dat is veel te kort door de bocht. Natuurlijk moeten we proberen te voorkomen dat mensen gaan roken, maar als iemand al begonnen is, is het heel moeilijk daarvan af te komen. Dat wordt echt onderschat. Stoppen met roken is net zo moeilijk als afkicken van een cocaïne of heroïne verslaving. Roken is geen keuze, maar een verslaving.’

Niet schamen
Het taboe moet verdwijnen. De makers kozen ervoor (ex)  rokende personen met longkanker in de filmpjes te tonen. Dat is een bewuste keuze. ‘De filmpjes konden ook gaan over andere aspecten van de ziekte, maar een taboe doorbreek je maar op een manier; door erover te praten. Niet door te doen alsof het probleem er niet is. We hopen met de filmpjes, dat meer personen openlijk met de ziekte naar buiten durven te treden. Mensen moeten beseffen dat ze zich nergens voor hoeven te schamen.’ De makers willen meer geld en aandacht voor preventie en behandeling.

De DVD van de filmpjes  zal vandaag, op Wereldkankerdag, worden afgeleverd bij het Kabinet en de Tweede Kamer. Ook komen de filmpjes  online op de website van KWF en tabaknee.nl en zijn ze nu al te zien op Youtube.

http://www.youtube.com/playlist?list=PLHZFnQvwOujbKC--rKHL3v4nksKhaBnvs

 

 

Reageer reacties (2)

Edd(12. februari 2014)

Er staat een storende fout in deze tekst. De zin "Natuurlijk moeten we proberen te voorkomen dat er zo weinig mogelijk mensen gaan roken" zegt dat je moet voorkomen dat minder mensen gaan roken, je wilt precies het tegebovergestelde bewerkstelligen, hoop ik.

Linda van Doorn(10. maart 2014)

Bedankt Edd,

we zagen het een beetje laat, maar inmiddels is het aangepast.

 

Met vriendelijke groet,

Linda van Doorn

LEES MEER...