Stoppen met roken cursus weinig gebruikt

Rokers stoppen vaak op eigen houtje, dat terwijl sinds 2011 een cursus om te stoppen met roken wordt vergoed. Maar deze cursus wordt bijna niet gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van zorgverzekeraars VGZ en Menzis.

In 2015 probeerden zo’n miljoen rokers te stoppen. Slechts 20.000 mensen hiervan maakten gebruik van de gratis cursus die volgens artsen juist kan helpen bij het stoppen. Als je zelfstandig probeert te stoppen heb je een slagingskans van 5 procent, met behulp van zo’n cursus ligt dat percentage op 30 procent.

Longarts Wanda de Kanter: ‘Het is aantoonbaar effectief en veel beter dan bijvoorbeeld pleisters.’ De Kanter vertelt dat je na een half uur na de laatste sigaret alweer gaat hunkeren naar de volgende. Als je dan weer inhaleert, voel je binnen zeven seconden al de bevrediging van die hunkering. ‘Je moet leren om dat te missen. Het is vooral een kwestie van impulsbeheersing.’

Volgens het Trimbos Instituut maken kennis en begeleiding een stoppoging succesvol. Daarom wordt tijdens zo’n cursus de stoppende roker begeleid door een coach. Deze coach helpt je met hoe je om moet gaan met onder andere moeilijke momenten zoals stress en verveling.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...