Stoptober van start

Het is zover! 1 oktober start Stoptober en gaan rokers 28 dagen stoppen met roken. Stoptober biedt een platform met een speciale app, social media en andere steun om mensen te helpen met stoppen.

Rokers kunnen zich aanmelden via de website www.stoptober.nl. Vorig jaar deden ruim 38.000 rokers mee aan de actie. Dit jaar hebben al bijna 50.000 rokers de Stoptober-app gedownload. ‘We gaan niet meteen voor altijd, maar voor een eerste periode van 28 dagen’ , aldus Debbie Prijs van Stoptober. ‘Na 28 dagen gestopt te zijn heb je wel 5 keer meer kans blijvend te stoppen.’

Uit onderzoek in Engeland blijkt dat een periode van 28 dagen nét lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. Bovendien zijn de ergste ontwenningsverschijnselen dan achter de rug.

Wat merk je als je 28 dagen stopt met roken?

24 uur
Al na 24 uur zijn er effecten in je lichaam. Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Alle koolmonoxide is al uit je lichaam.

48 uur
Alle nicotine is nu uit je lichaam. Je ruikt en proeft al beter.

72 uur
Je hebt meer energie. Ademen gaat makkelijker.

1 week
De ergste behoefte aan een sigaret duurt telkens maar enkele minuten. Hou vol!

2 weken
De zwaarste ontwenningsverschijnselen zijn nu voorbij. Je lichaam herstelt zich. Het kost je steeds minder moeite om van de sigaretten af te blijven.

1 maand
Je conditie is beter geworden. Je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had, verdwijnt dit nu.

Wil je langer of blijvend stoppen, dan is er na de maand oktober de website alledagennietroken.nl. Daar vind je alle informatie over roken en vooral ook: stoppen met roken.

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Alliantie Nederland Rookvrij.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...