De Duitse regering wil het gebruik en de teelt van wiet strenger reguleren. Het land heeft naar de aanpak van Nederland gekeken en daaruit geleerd hoe het vooral niet moet. Dat meldde minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach tijdens een persconferentie.

De regering wil met nieuwe regels komen rondom het wietgebruik, omdat de bestaande aanpak niet werkt. Het gebruik van wiet onder volwassenen neemt toe en de zwarte markt brengt hoge kosten en gevaren met zich mee. Volgens het nieuwe beleid mogen volwassenen zonder consequenties maximaal 30 gram wiet kopen bij gespecialiseerde, gecontroleerde verkooppunten. Deze wiet komt uitsluitend van gelegaliseerde telers. Zelf mogen de Duitsers dan maximaal drie wietplanten hebben. Deze nieuwe plannen maakte Lauterbach woensdag bekend. De plannen voor het legalisering van wiet werden een jaar geleden al opgenomen in het coalitieakkoord, maar of en wanneer het complete wetsvoorstel wordt doorgevoerd is nog niet zeker. Daarvoor wil het land eerst weten of de Europese Unie het volledig met de plannen eens is.

Zo niet
Bij het opstellen van het nieuwe plan is aandachtig gekeken naar de aanpak van Nederland, waarbij het gebruiken van wiet gelegaliseerd is zonder verder aandacht te besteden aan de markt waar het vandaan komt. ‘De Nederlandse vorm is niet succesvol. Wij willen aanbouw, kwaliteit en verstrekking streng controleren. Laat ik het zo zeggen: van Nederland hebben we geleerd hoe we het niet willen doen’, verklaarde Lauterbach na een vraag van de Telegraaf.

Strenger
Duitsland voert daarom strengere regels in. Verkooppunten worden ver van scholen en jeugdinstellingen geplaatst en er mag geen alcohol of tabak op deze plekken verkocht worden. De verkoop aan minderjarigen is niet toegestaan en reclames worden verboden. Door de verhoogde kans op hersenschade bij het gebruik van wiet kijkt Lauterbach ook naar een mogelijkheid om het gehalte van de werkzame stof in wiet (THC) op een bepaald maximum te zetten voor gebruikers onder de 21 jaar. De eerste verkooppunten kunnen volgens de regering in 2024 geopend worden. Vier jaar daarna volgt hier een evaluatie op.

 

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...