Strengere alcoholwetten in België

De verkoop van alcohol in België moet aan banden worden gelegd. Hiervoor pleit het Vlaamse Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Ze doet hiervoor een aantal voorstellen die het drankgebruik van onze zuiderburen flink moet verminderen.

Op dit moment is in Belgische tankstations alcohol gewoon verkrijgbaar. Dit moet volgens VAD direct stoppen. ‘Tankstations mogen geen shoppingcentra zijn waar bestuurders een gekoeld flesje alcohol kunnen kopen. Dat kan echt niet langer’, zegt VAD-directeur Marijs Geirnaert tegen Het Belang Van Limburg. Als het aan VAD ligt, moeten ook nachtwinkels eraan geloven. Geirnaert vertelt in de Vlaamse krant dat hij graag ziet dat hier vanaf tien uur ’s avonds geen drank meer verkocht mag worden. Ook moet de leeftijdsgrens, die nu nog op 16 jaar staat, omhoog naar 18 jaar.

Net als het RIVM onlangs in Nederland adviseerde, pleit VAD ook om de prijzen drastisch te verhogen. Bij de verkoop van sigaretten is de accijns steeds stapsgewijs verhoogd. VAD wil nu dat zowel de matige drinker als de veeldrinkers het direct voelen in hun portemonnee. Waar RIVM een geheelverbod op alcoholreclames voorstelde, vindt VAD dat de reclamemogelijkheden moeten worden verminderd en dat de boodschap in de reclames minder aantrekkelijk moet.

Datum: 21-10-2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...