Middelengebruik van studenten wordt beïnvloed door groepsvorming die plaatsvindt tijdens de studententijd. Dat meldt het Trimbos-instituut.

Leden van een studentenvereniging lijken meer alcohol te drinken dan studenten die geen lid zijn. Uit het onderzoek kon niet worden opgemaakt of dit ook het geval was voor roken en drugsgebruik.

Mogelijkheden
De inzichten van het onderzoek bieden, volgens het Trimbos-instituut, handvatten om problematisch middelengebruik te verminderen bij studenten. Onderling wordt tussen leden van verenigingen vaak informatie uitgewisseld over allerlei dingen, zo ook over middelengebruik. ‘Dit kan kansen bieden voor preventie van problematisch middelengebruik en de gevolgen daarvan,’ aldus Michelle van der Horst, projectleider Studenten en Middelengebruik bij het Trimbos-instituut. ‘Om dit te bereiken kunnen verenigingen samenwerken met de lokale instellingen voor verslavingszorg. Studenten kunnen bij hen altijd terecht voor vragen.’

Groepsprocessen
Volgens Van der Horst is vooral groepsvorming van invloed op de studenten. ‘Het ligt niet zozeer aan de verenigingen zelf, maar hangt meer samen met de groepsprocessen die er plaatsvinden tijdens de studententijd. Denk bijvoorbeeld aan hoe gangbaar het is in de groep om een middel te gebruiken.’ Verder gebruiken uitwondende studenten over het algemeen meer alcohol en drugs dan thuiswonende studenten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...