Suiker in sigaretten vergroot verslaving

Suiker vergroot de verslavende werking van sigaretten. Tabak bevat van nature suiker. Tot twintig procent het gewicht van tabak bestaat uit de zoetstof.

Dit valt te lezen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. We hebben het nu alleen nog over de suikers in tabak. Fabrikanten voegen ook andere smaak- en geurstoffen toe aan sigaretten zoals guargom, vruchtensappen, honing, mais, karamel en ahornsiroop. Tot vier procent van het gewicht van een sigaret bestaat uit deze toegevoegde suikers. Hierdoor hebben sigarettenmerken een eigen smaak en verschilt deze van de concurrent. Critici zijn bang voor een toename in de verslavende werking van sigaretten. Bijna zeventig procent van de jongeren kiest een merk vanwege de smaak, onderzocht het RIVM in 2009.
Bij de verbranding van suiker in de sigaret komt acetaldehyde vrij. Deze stof is kankerverwekkend. Acetaldehyde reageert met harman, een stof in de hersenen die een stemmingsverhogende werking heeft, vergelijkbaar met antidepressiva. Hierdoor krijgt het beloningssysteem in de hersenen na het inhaleren van nicotine een extra boost, wat de verslavende werking van sigaretten vergroot.
Daarbij komen tijdens het verbranden van suikers zuren vrij die de nicotinetoevoer naar de hersenen bemoeilijken. Rokers inhaleren hierdoor sneller en hebben meer sigaretten nodig om hun zucht naar nicotine te stillen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...