Tabakslobby gaat Preventieakkoord op deze drie maatregelen tegenwerken

De tabaksindustrie gaat de anti-rookmaatregelen uit het Nationale Preventieakkoord waarschijnlijk actief tegenwerken. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Stichting Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO). In andere landen zijn al rechtszaken aangespannen bij soortgelijke overeenkomsten.

Meteen na de verschijning van het Nationale Preventieakkoord (november 2018) legde IVO de tabaksmaatregelen voor aan 204 onderzoekers, lobbyisten, gezondheidsprofessionals en beleidsmakers op het gebied van roken, afkomstig uit 29 landen. 
 
Goede weg
Uit de enquête blijkt dat er tegenwerking kan worden verwacht op de drie wetenschappelijk bewezen meest effectieve maatregelen: accijnsverhoging, neutrale verpakkingen en het terugdringen van het aantal verkooppunten. Dr. Gera Nagelhout, Chief Science Officer van het IVO: ‘Als de tabaksindustrie veel moeite doet om een afspraak tegen te werken, dan lijkt dat een effectieve manier om het percentage rokers te laten dalen. Alleen al op basis daarvan blijkt dat het Nationale Preventieakkoord de goede weg ingaat om het aantal rokers terug te dringen.’

Twee andere effectieve anti-rookmaatregelen zijn een volledige vergoeding voor stoppen met roken en het rookvrij maken van plekken, maar volgens Nagelhout kan de tabaksindustrie op deze punten waarschijnlijk weinig weerstand bieden.

Voorbeelden tegenwerking
Volgens Nagelhout zijn er nu (nog) geen rechtszaken aangespannen in ons land. ‘Wel zie je meer media-aandacht voor de tegenargumenten vanuit de tabaksindustrie.’ Als voorbeeld noemt ze ook de ‘betuttelingscampagne’ van Jan Roos. 'Andere pogingen om maatregelen te verzwakken of tegen te houden, zijn bijvoorbeeld de argumenten dat er meer illegale handel komt en dat mensen over de grens sigaretten gaan kopen.'

Datum 11/02/2019

Schrijf je 
hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (8)

TcZwQzbKRusHkh(18. januari 2020)

nMkUTSzle

uYsGRjtZmoxQ(27. mei 2020)

YHJEAOqnmwUz

VuEgSJjcxlsTD(05. maart 2021)

TrBNkqRwnmPEzL

OdmgaGQiWbI(05. maart 2021)

LWJCtmaqrI

HRvhYrGi(09. augustus 2021)

digrYuHKDZo

LYukJOmbNrP(01. september 2021)

wRqokhZWvNQIM

qEPsDofaviGe(01. september 2021)

tmFWfMvNq

YNpWrbfImd(23. juli 2022)

vJFoNnsygxlpPDj

LEES MEER...