Toni Cornell bestrijdt stigma

In samenwerking met verschillende partijen heeft Toni Cornell de aftrap gegeven voor een brede voorlichtingscampagne onder jongeren over verslaving. Onderdeel hiervan zijn een persoonlijke brief over haar vader, de overleden zanger Chris Cornell, en een podcast samen met haar broer Christopher rondom het stigma op verslaving.

'Er gaat geen dag voorbij dat ik mijn vader niet mis,' schrijft de 16-jarige Toni in haar brief. 'Hij leerde ons het belang van praten over verslaving. Het is een onderwerp dat niet vaak genoeg besproken wordt. Ik wil dat helpen veranderen.' De brief is onderdeel van een nieuwe voorlichtingscampagne, 'Stop the stigma: tackling the stigma on addiction through education', die deze herfst op scholen gelanceerd wordt. Een ander onderdeel van de campagne is een podcast. In de eerste aflevering is dr. Nora Volkow te gast, wier werk een grote bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap dat verslaving een ziekte is.

Over de podcast zegt Toni: 'Ik wil dat luisteraars meer leren over verslaving als ziekte. We maken ons zorgen om al onze organen, lijkt het wel, behalve ons brein. We verwaarlozen het feit dat onze hersenen worden beïnvloed door genetische factoren en omgevingsfactoren, en door middelengebruik. Alles valt of staat met het begrijpen van verslaving als ziekte, zodat we er niet nog meer mensen aan verliezen.'

Chris Cornell was bekend als frontman van Soundgarden en stierf in 2017 door zelfdoding. Zijn kinderen hebben zich vaker uitgesproken tegen stigma en geprobeerd meer bekendheid te krijgen voor het feit dat verslaving een ziekte is.

12-10-2020

Reageer reacties (0)
LEES MEER...