Totaalverbod rookruimtes in horeca

Alle rookruimtes in de Nederlandse horeca zijn per direct verboden. Dit heeft de Hoge Raad besloten.

Rookverbod
Het rookverbod in de horeca bestaat al sinds 2008, er werd alleen een uitzondering gemaakt voor speciale rookruimtes in cafés, restaurants en discotheken. Ook deze moeten er nu aan geloven en gaan dicht. Als het aan de Koninklijke Horeca Nederland ligt, zijn rookruimtes in bedrijven en overheidsgebouwen straks ook verleden tijd.

Proces
Clean air Nederland (CAN) spande een proces aan tegen de staat. Volgens hen is de rookruimte in horecagelegenheden in strijd met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat ook door Nederland ondertekend is. Daarin staat dat Nederland zich moet inspannen voor de gezondheid van haar inwoners. CAN kreeg al in februari gelijk van de Hoge Raad, de staat ging in hoger beroep maar dat werd door de Hoge Raad verworpen.

Sociale druk
Volgens Geert Knigge, advocaat-generaal en juridisch adviseur bij de Hoge Raad kunnen niet-rokers een sociale druk voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten en het is volgens hem onvermijdelijk dat er rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Vanaf wanneer het verbod gehandhaafd wordt is nog niet duidelijk.

27-09-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Reageer reacties (0)
LEES MEER...