VAD publiceert nieuwe richtlijn alcohol

Het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd over de consumptie van alcohol. Volgens het centrum kun je het beste niet meer dan tien glazen per week drinken om de risico’s van alcoholgebruik te beperken.

VAD is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid en werkte het afgelopen jaar aan een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde richtlijn. Volgens de oude richtlijn, die zowel in Vlaanderen als in diverse Europese landen gold, mochten mannen drie glazen alcohol per dag drinken en vrouwen twee, maar nieuwe studies toonden nu aan dat ook aan het drinken van kleinere hoeveelheden alcohol gezondheidsrisico’s kleven.

Om die reden is de norm aangescherpt. In de nieuwe richtlijn worden de risico’s van alcoholgebruik op korte en lange termijn bekeken. De gevolgen op korte termijn hebben voornamelijk te maken met welzijn en veiligheid en zijn het resultaat van sociaal drinken. Risico’s op lange termijn zijn gericht op lichamelijke gezondheid als gevolg van alcoholverslaving. De nieuwe richtlijn slaat een brug tussen de risico’s van alcoholgebruik en de realiteit van het ingeburgerde alcoholgebruik.   

Verder wordt vermeld dat de richtlijn bedoeld is voor volwassenen vanaf achttien jaar. Jongeren kunnen volgens VAD beter niet drinken. Hiermee verschilt de richtlijn van de Belgische wet. Daarin staat dat je geen alcohol mag drinken onder de zestien jaar en dat sterke drank alleen gedronken mag worden door mensen die ouder zijn dan achttien.

Datun: 25/11/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...