Van Gelder mist Olympische finale na alcoholgebruik

Yuri van Gelder is, twee dagen nadat hij zich plaatste voor de finale op de Olympische Spelen, naar huis gestuurd. De teamleiding heeft hem op het vliegtuig naar Nederland gezet, nadat hij tijdens een avond stappen in Rio ‘alcohol had genuttigd’. Daarmee heeft hij de normen en waarden binnen TeamNL en de KNGU-turnploeg grof overschreden, aldus chef de mission Maurits Hendriks.

‘Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen het team hebben we geen andere keuze', zegt Hendriks in een persverklaring.

De 33-jarige Van Gelder stond voor het eerst op de Olympische Spelen. In 2005 werd hij in Melbourne wereldkampioen aan de ringen en werd hij Sportman van het Jaar. Een jaar later brak zijn trainer met hem. De trainer gaf als reden dat Van Gelder middelen gebruikte.
In 2009 werd ‘The Lord of the Rings’ positief getest op het gebruik van cocaïne. Hij werd voor een jaar geschorst en mocht daardoor niet deelnemen aan de Spelen van 2012. Hij gaf zijn gebruik toe – noemde het ‘oerstom’ van zichzelf – en liet zich behandelen in een verslavingskliniek.
In 2010 werd hij uit de selectie voor het WK gehaald, vanwege ‘medische redenen van persoonlijke aard’. Later werd bekend dat hij opnieuw cocaïne zou hebben gebruikt. Zelf ontkent de sporter dat.

Door het missen van de Spelen in 2012 besloot de turner zich te richten op Rio 2016. Hij werd geselecteerd, bemachtigde afgelopen zondag een finaleplaats en zou volgende week maandag weer moeten aantreden.

Datum: 09/08/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...