Staatssecretaris Martin Van Rijn (VWS) wil ouders helpen om drugs bespreekbaar te maken. Voor veel ouders is het drugsgebruik van hun kinderen taboe. Van Rijn gaat om tafel met burgemeesters om te kijken hoe drugsgebruik, met name op feesten en evenementen, effectiever bestreden kan worden.

Van Rijn maakt zich grote zorgen over ontwikkelingen in het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die veel uitgaan: ‘het is voor deze groep heel normaal om tijdens zo’n gelegenheid drugs te gebruiken. Zij lopen daarmee grote risico’s. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt.’  De staatssecretaris wil dat jongeren beter geïnformeerd worden door onder andere hun ouders. Zo komt er onder andere een speciale website met tips voor ouders, maar ook op ouderavonden zou het in de toekomst aangekaart moeten worden. Van Rijn heeft zijn maatregelen in de beleidsvisie drugspreventie aangeboden aan de Tweede Kamer.

In het voorjaar komt de staatssecretaris met een Handreiking Drugs en Alcohol op evenementen. Gemeenten krijgen zodoende handvatten voor een gezond en veilig verloop van evenementen. Veel organisatoren van evenementen nemen hun verantwoordelijkheid al om drugsgebruik en drugshandel tegen te gaan door onder andere drugscontroles bij de ingang.

Staatssecretaris Van Rijn: ‘We moeten samen deze normalisering van drugs een halt toe roepen: landelijke en lokale overheid, feestorganisatoren, café- en clubeigenaren, scholen, professionals en ouders. Ik hoor uit gesprekken met professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink. Ik begrijp heel goed dat het helemaal niet zo simpel is maar drugs moeten een onderwerp zijn om het over te hebben. Net zoals je praat met je kinderen om hen te beschermen tegen de gevaren van roken of alcohol.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...