Vapen is net zo slecht voor je hart en bloedvaten als gewoon roken. Dat blijkt uit twee nieuwe Amerikaanse onderzoeken. De resultaten laten een grote verandering zien in de hart- en vaatfuncties van mensen die e-sigaretten gebruiken.

Doordat de e-sigaret nog niet zo lang bestaat, is er nog veel onduidelijk over de gevolgen van vapen op lange termijn. Hierdoor is er lang gedacht dat e-sigaretten een gezondere variant waren voor normale sigaretten, waardoor veel jongeren het gebruiken als beter alternatief. Daarnaast hebben veel rokers de overstap gemaakt naar de e-sigaret om te kunnen stoppen met roken. Onderzoekers van de universiteit van Wisconsin hebben nu echter bewijs gevonden dat de kans op hart- en vaatziekten voor vapers en rokers vergelijkbaar is.

Overeenkomende resultaten
De onderzoekers vergeleken 164 vapers met 117 rokers en 114 niet rokers. Hierbij werden de bloeddruk, hartslag, het hartritme en de diameter van de armslagader voor en na het vapen en roken getest. De resultaten laten zien dat zowel de vapers als de rokers een veel hogere hartslag en bloeddruk hadden dan de niet-rokers. Daarnaast was de armslagader na het vapen en roken vernauwd en het hartritme verslechterd.
Tijdens het tweede onderzoek moesten de deelnemers negentig minuten na het vapen of roken hardlopen op een loopband. Dit is volgens de onderzoekers een goede voorspeller voor hart- en vaatziekten. De vapers hadden na het onderzoek een lagere piekhartslag, minder uithoudingsvermogen en een langere hersteltijd dan niet-rokers. Deze resultaten waren hetzelfde als die van de rokers.  

Uiteindelijke schade
Op dit moment lijken e-sigaretten en normale sigaretten dus dezelfde invloed te hebben op het hart en bloedvaten. Toch is het wel opmerkelijk dat deze resultaten overeenkomen, aangezien de geteste vapers dit gemiddeld vier jaar deden, terwijl de normale rokers al meer dan 23 jaar rookten. Ook waren de vapers jonger dan de rokers. De onderzoekers zijn daarom erg bezorgd over de uiteindelijke schade van e-sigaretten die na verder onderzoek nog moet blijken. Zij raden daarom ook aan om te stoppen met roken van zowel elektrische als normale sigaretten.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...